Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Domácnost je plná nástrah. Co psovi může způsobit záchvat, jak poznat, že se blíží a co dělat, když nastane?

clanek_zachvaty

Domov je pro psa vším - má tady svou smečku, svůj pelíšek i láskyplné bezpečí. Ale taky se z něj může stát smrtící past. V domácnosti je spousta běžně užívaných prostředků a předmětů, které mohou psa přiotrávit a způsobit mu záchvat. Co všechno to může být? Jak poznat, že se záchvat blíží? A jak psovi pomoct?

Co je to vlastně záchvat?

Záchvat (nebo taky křeč) je takový výbuch nervových buněk v mozku, což zapříčiní sérii nekontrolovatelných svalových stahů a někdy i ztrátu vědomí. Záchvaty mohou trvat několik vteřin i několik minut, mohou být tak slabé, že si jich ani nevšimneme, ale taky tak velké, že pejsek neudrží čůrání nebo stolici, a po skončení toho martyria je pejsek dezorientovaný. Pro milujícího majitele psa snad nemůže být nic horšího, než cítit bezmoc nad škubajícím tělíčkem milovaného zvířete… Pojďme si tedy říct více o typech záchvatů i o tom, jak jim předejít.

Tip BiBi FOOD:

Ať už se váš drahoušek hrabe z otravy nebo křečových stavů, je nasnadě nakopnou organismus k očistě a trochu mu s tím pomoct. Většinou se oslabená imunita a pokažený žaludek (ze samotné otravy i prostředků záchrany, které jsou taky chemické a ničí tělo zase trochu jinak) projeví průjmem, náchylností k sezónním nemocem, oslabenou funkcí ledvin a jater a podobně. Naštěstí najdete na našem e-shopu přírodní prostředky, jak dát všechno zase do pořádku…

Fokální záchvat

Jde o jediný typ záchvatu, kdy zvířátko zůstává při vědomí a abnormálními nekontrolovatelnými pohyby je postižená jenom jedna konkrétní část těla, jako například ucho nebo noha. Po takovém záchvatu můžete u vašeho pejska zaznamenat dočasnou změnu temperamentu.

Idiopatická epilepsie
To je záchvat, který nemá žádnou identifikovatelnou příčinu a je pravděpodobně způsoben základními genetickými vlivy. Pro psy je to nejčastější typ záchvatu. Nejčastěji se podle JustFoodForDogs týká těchto plemen: bígl, bernský salašnický pes, border kolie, boxer, kokršpaněl, kolie, jezevčík, zlatý retrívr, irský setr, irský vlkodav, keeshondi, labradorský retrívr, pudl, německý ovčák, shetlandský ovčák, sibiřský husky, anglický špringršpaněl, pembroke welsh corgis, hrubosrstý foxteriér.

Symptomatický záchvat
To je záchvat vyvolaný nějakou strukturální změnou v mozku. To znamená zánět, infekci, mozkový nádor, mrtvici nebo vrozenou vývojovou vadu mozku. Někdy není poškozený samotný mozek, ale problém je v mozkomíšním moku. Někdy taky způsobí záchvat onemocnění ledvin nebo jater. 

Reaktivní záchvat
To jsou typy záchvatů, kterým se dá předejít, takže nás teď zajímají nejvíc. Reaktivní záchvaty potkávají zvířata, která mají nějaký nedostatek enzymů, tomu říkáme metabolická porucha, nebo jsou jejich buňky vystavené toxinům, které ovlivňují mozek. K metabolickým poruchám řadíme nízkou hladinu cukru, vápníků nebo jinou nerovnováhu elektrolytů, což se děje například při dehydrataci.

Napadení toxiny je podle ASPCA příčinou otravy asi 200 tisíc domácích zvířat, v Česku taky nejde o zrovna o ojedinělý případ úmrtí. Právě otrava bývá u psa příčinou záchvatů, stejně jako vdechování kouře nebo sežrání včel. 

Co může pes doma sežrat a způsobí záchvat?

Pokud někdo neotráví pejska buřtem s jedem, může se otrávit doma i sám něčím, co by člověka ani nenapadlo.

1. Alkoholy

Existuje několik druhů alkoholu, které mohou pejskovi při požití způsobit záchvat. Tohle jsou ty, které najdete v domácnosti nejčastěji.

Ethanol - pro psy nebezpečný ethanol nenajdete jenom v alkoholických nápojích, ale i v syrovém chlebovém těstě.

Isopropanol je základní složka čistících a odmašťovacích prostředků a pejskovi můžou pěkně zavařit, protože jde samozřejmě o jed. 

Methanol je nejjednodušší jednosytný alkohol a najdete ho v barvách, kapalinách do stěračů čelního skla, rozpouštědlech, nemrznoucích směsích, lepidlech a lacích, šelacích a jako součást fixačních tekutin v biomedicíně. 

Ethylene Glycol, známější jako Fridex, je aktivní složkou nemrznoucích směsí a zvířata ho mají bohužel v oblibě, protože je sladký. Příznaky otravy se nejdřív projevují zvracením, pak nastane metabolická acidóza a hapruje srdíčko, nakonec pejskovi selžou ledviny.

cleaning-3977589_640

2. Živočišné jedy

Zvířátkům mohou být nebezpečná i jiná zvířátka.

Ropucha obecná - Tento obojživelník je nejrozšířenější žába na našem území. Mohutné tělo je pokryté hrbolky, které připomínají bradavice. Jedové žlázy má ropucha v boulích za očima a jejím nejaktivnějším obdobím je noc. Ať už se pejskovi podaří žábu atakovat v lese nebo zabrousí do terária, nečeká ho nic příjemného… Největší problém je zpomalení pulzu a nepravidelná srdeční aktivita, což nakonec může skončit i úplnou zástavou. Není divu, že se při otravě vyskytují i záchvaty.

Včely a vosy - Zabijáckými včelami se často myslí ty africké, ale ani obyčejná včela a vosa nejsou žádné žabařky. Narazit na hnízdo znamená, že pejsek dostane větší množství žihadel. A potom mohou přijít i záchvaty…

3. Oxid uhelnatý

V zimě nacházejí někteří pejsci schovku před zimou v garáži nebo kotelně. Pokud jde o špatně větrané místo, stačí málo a pejsek se otráví. Oxid uhelnatý se neváže na kyslík, ale na hemoglobin z červených krvinek. Tím dochází k dušení tkání. Nezřídka právě to způsobí psovi záchvat.

4. Nebezpečí ve špajzu aneb lidské jedy

Pro lidi je spousta potravin jedovatých, ale zabíjí nás pomalu. A navíc zcela dobrovolně. Bohužel pejskovi stačí mnohem míň, reakce je mnohem výraznější a vědomě si nic takového nevybral. My jsme ale ti, kdo to mohou ovlivnit. 

Kofein, kakao a čokoláda – obsahují methylxantiny, které jsou pro psy toxické a ve vážných případech mohou způsobit záchvaty. Káva většinou není pro pejsky největší lákadlo, ať už v jakékoliv podobě, ale kakao a čokoláda se jim moc líbí.

Sůl – nadměrné množství soli s vaším pejskem taky pěkně zamává, přitom jim ale tak chutná… Některé konzervy a granule jsou dochucovány právě solí, aby pejskům víc chutnaly. Ale vyšší obsah soli (děti mají ve stravě díky fastfoodům a ultra zpracované stravě okolo 300 % soli víc, než by měly, nemůžeme se pak divit dětské obezitě a dalším zdravotním komplikacím) zatěžuje ledviny, což ve stáří vede k fatálním zdravotním problémům.

Xylitol – Jde o umělé sladidlo, které nahrazuje cukr, a najdete ho ve žvýkačkách bez cukru, čokoládových tyčinkách nebo v maličkých tabletkách v krabičce označené přímo jako umělé sladidlo. 

Tady je seznam produktů, ve kterých nejčastěji najdete xylitol:

větrové bonbóny, pečené sladkosti, sirup proti kašli, žvýkací vitamíny, ústní voda, zubní pasta, různé léky a doplňky stravy, dezerty bez cukru.

5. Ilegální drogy

Kdo si zahrává se zákonem, zahrává si i s životem domácích mazlíčků… Psi zkoumají vše, co je v dosahu, ať už jde o léky, plastelínu nebo drogy. A pokud se s něčím z toho dostanou do styku, může to dopadnout nepěkným záchvatem, při kterém budete litovat nejen své nezodpovědnosti, ale především trápení svého zvířete….

6. Léky aneb legální drogy

Aspirin nebo ibuprofen jsou našimi běžnými parťáky při bolestech hlavy nebo teplotách, ale pro pejsky představují velké nebezpečí. 

Antidepresiva, včetně SSRI (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu) a TCA (tricyklická antidepresiva), mohou způsobit záchvaty u domácích zvířat a měly by být uchovávány mimo dosah vašich chlupatých kamarádů.

Theofylin je lék na astma a způsobuje u domácích zvířat záchvaty..

Chlorfeniramin je běžné antihistaminikum, které může zmírnit svědění očí, ale může způsobit záchvaty u vašeho psa.

5-Fluorouacil je lék proti rakovině podávaný injekčně nebo krémem. Krém se používá k léčbě aktinické keratózy. Ale od vašeho psa ho držte co nejdál.

Beta-blokátory jsou klasické léky na srdce, které mnoho lidí používá jako prevenci problémů. U psa to tak bohužel nefunguje… 

Dekongestanty jako efedrin a pseudoefedrin (obsažené například v Modafenu) mohou také způsobit záchvaty.

7. Pesticidy a insekticidy

Tady není třeba diskutovat o tom, jak jedovaté jsou tyto látky… A přitom je většinou všichni máme některé z nich v zahradním domku nebo ve špajzu. 

Které byste měli před psem schovat?

- strychnin,

- bromethalin (rodenticid),

- organofosfáty a karbamáty (hubiče plevele),

- pyrethriny a pyretroidy,

- metaldehyd (proti slimákům),

- fosforečnan zinečnatý (proti krtkům).

pavan-naik-GyoGKlU67VE-unsplash

Jak poznáte, že se schyluje k záchvatu?

Jako páníčci můžete u psů pozorovat náznaky blížícího se záchvatu nebo toho, že pejsek záchvat prodělal. Bývají úzkostní, nejistí, v případě, že už jsou po záchvatu, taky znatelně dezorientovaní

Před otravou můžete pozorovat:

- svalové záškuby,

- ztuhlost,

- pěnu u tlamy,

- žvýkání vlastního jazyka,

- slintání,

- počůrání nebo pokálení se,

- ztrátu vědomí.

Co dělat při záchvatu u psa?

Samozřejmě úplně nejlepší je záchvatu předejít a odstranit veškeré nebezpečí z dosahu psa! Nepodceňujte odhodlání štěňat a mladých psů, obzvláště, pokud jsou ze špatných podmínek a museli být při získává žrádla kreativní. Dveře od špajzu se dají sežrat, dveře od kuchyně otevřít, regál v kuchyni shodit, na linku, která má na boku stupínek v podobě menší skříňky, vylézt.

Pokud se i tak stalo, zjistěte, co pes mohl sežrat, protože veterináře to bude zajímat. Je třeba dostat psa k doktorovi co nejdříve. Ať uděláte cokoliv, nesnažte se do psa nic dalšího dostat. Pokud víme, že sežral kosti, stojí za pokus vyvolat zvracení, ale jestli jde o nějakou chemickou sloučeninu, žábu nebo drogy, nikdy nevíte, jakou reakci spustí kombinace s něčím další, a jestli tím situaci ještě nezhoršíte. 

Zajistěte psa před poraněním, aby záchvat prodělal v bezpečí. 

Tento obsah slouží pouze pro informativní účely a nenahrazuje odbornou výživu a/nebo lékařské poradenství, diagnostiku nebo léčbu! Nenahrazuje specifická výživová a/nebo lékařská doporučení a nemělo by se na ně spoléhat! O jakýchkoliv otázkách nebo obavách, si prosím promluvte se svým veterinářem.

Zdroj: https://www.justfoodfordogs.com/blog/what-toxins-can-cause-seizures-in-dogs.html

 

Zpět do obchodu