Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.
Pozor, zmena! Streda je taká obľúbená, že COOL Balík musel prehodiť rozvozy na Slovensko zo stredy na piatok. Prvý piatkový rozvoz bude už 2.8. Vaša BiBi FOOD

Vyčerpání z horka a úpal u psa: Příznaky a co dělat

clanek_prehrati_u_psa

Přehřátí je velmi podceňované a velmi nebezpečné. Rychle se totiž překlopí v úpal u psa a pak už je to jen krůček od toho nejsmutnějšího scénáře… Venku je ideální počasí na procházky a výlety. A stejně tak ideální pro přehřátí, dehydrataci a spálené tlapičky.

Jak se projevuje úpal u psa?

Tak v první řadě: Úpal není úžeh. Úžeh je povrchovější a znáte ho, když se spálíte a jste dlouho na sluníčku bez čepice. Úžeh, taky známý jako hypertemie, je stav, kdy mechanismy odvádějící horkost už nepojmou více nadměrného vnějšího tepla. To je okamžik, kdy začnou pejskům selhávat životně důležité orgány, protože jejich termoregulace prostě nezvládá příšerné vedro.

Psi se nepotí jako lidé. Nemají tolik potních žláz, takže mají i menší toleranci horka. Jediný způsob ochlazení je zrychlené dýchání s otevřenou tlamou. Pokud nasadíte psovi (a je jedno, že je to na dvě zastávky tramvají) fixační náhubek, který má sloužit pouze na veterině jako chvilková ochrana před pokousáním, stane se mu tento způsob, jak ušetřit za náhubek, osudným.

Je to ekvivalent toho zabalit člověka do fólie a znemožnit mu tak používat termoregulační systém. Kdyby vám toto někdo provedl, asi vás těžko uklidní tím, že “za chvilku vystupujete”, protože byste prostě mohli zešílet z horka. 

Jakmile se psí organismus přehřeje, zbývá mu do konce života doslova pár minut. Proto je dobré vědět, jak takový nástup úžehu u psa rozpoznat. “Nejdřív začne hyperventilovat, to znamená, že začne dýchat s vyplazeným jazykem a dýchání je velmi rychlé, srdeční tep je zvýšený a zvyšuje se i tělesná teplota. Kdybychom ji změřili, naměřili bychom 40 °C a víc,“ popisuje veterinární sestřička a lektorka první pomoci Kateřina Šponarová pro web Prima Mazlíček.

Příznaky přehřátí jsou:

zvracení,

průjem,

slintání/hustější sliny,

závratě/kolébání,

zrychlený srdeční tep,

minimální nebo žádné čůrání,

bezvědomí,

oči podlité krví.

 

Známky úžehu aneb TADY UŽ JDE FAKT DO TUHÉHO:

ztížené dýchání,

červené dásně,

letargie,

svalový třes,

kolaps,

ztráta vědomí,

zhoršená koordinace.

Zohledňujte taky věk a plemeno svého psa. U přetěžovaných štěňátek mimo rizika přehřátí zvyšujete nebezpečí nesprávného vývoje kloubů. Senioři mají slabší srdíčko nebo jiné orgány a jejich organismus už tolik nesnese. Psi s vleklými zdravotními problémy (obezita, srdeční onemocnění, cukrovka…) nebo tzv. brachycefalická (neboli krátkolebá) plemena jako buldoci a mopslíci se mohou neopatrným přeceňováním sil dostat do ohrožení života velice rychle.

Snad nemusíme připomínat, že nechávat psa v autě je neuvěřitelná blbost a doslova ho tak během pár minut upečete…

Nejlepší je dodržovat jednoduchá pravidla a takové situaci předejít! S tím vám samozřejmě taky pomůžeme:

Pokud cestujete, mějte u sebe vždycky vodu. Pokud s tím má pejsek na cestách problémy, podpořte jeho chuť na pití psím smoothiem od SmoothieDog nebo “energyťákem”. Oboje mu bude chutnat, obsahuje samé dobré věci bohaté na vitamíny a rychle vzpruží organismus. To se mimochodem hodí po celý rok (nejen) u štěňat a seniorů…

Nikdy nenechávejte psa na sluníčku před obchodem apod. I na výletech myslete na to, aby měl pejsek dostatek stínu a odpočinku. Když udeří tropy, choďte na delší procházky brzy ráno nebo později večer. Nezapomeňte, že před rozpálenými chodníky vás chrání boty, pejsek ale to štěstí nemá a pokud celý den praží na chodník slunce, je to jak chodit po lávě. Pokud na chodníku neudržíte dlaň, nenuťte po něm chodit psa.

V případě, že se tomu z jakéhokoliv důvodu nedá vyhnout, pořiďte mu boty - psi jsou na tlapky velmi citliví, protože je to pro ně velmi choulostivé místo. A spáleniny na nohou jsou pro ně dost bolestivé, problematické a špatně se hojící…. Kdybyste si nevěděli rady s velikostí, neváhejte nás kontaktovat.

Co dělat při příznacích přehřátí? 

Někdy se to prostě všechno neuhlídá. Co dělat, když na psovi pozorujete přehřátí?

Prosím vás, hlavně nenechte psa skočit do ledové vody nebo na něj nevylívejte kýbl studené vody. Jeho cévy se prudce stáhnou. Krev se náporem vrátí k rozjetému srdíčku, které to nemusí unést… Pokud se připojí faktory jako stáří psa, špatná kondice, skrytá srdeční vada, je to pro psa rychlá smrt.

Úplně postačí psa dovést do stínu nebo chladnější místnosti, vzít vlhký ručník a přikládat mu ho opatrně na tlapky, bříško a třísla. Taky mu dejte napít. Je potřeba mu nějak dodat vitamíny a minerály, které ztratil, když organismus bojoval s přehřátím, takže mějte po ruce SmoothieDog, energyťák nebo psí jogurt s probiotiky a/nebo prebiotiky nebo třeba psí tonikum od Woof & Brew (máme tonik přímo pro seniory nebo při svalovém vyčerpání.)

Konzultujte celou situaci pokud možno s veterinářem. Tento obsah slouží pouze pro informativní účely a nenahrazuje profesionální péči odborníka. 

Obecně platí používat selský rozum, stejně jako vám to radíme při výběru jídla. správná výživa znamená pro psa zdravý základ a pevné zdraví, se kterým jen tak něco nezamává, takže se i z páníčkovských přešlapů hrabe pejsek mnohem snáz… 

Zpět do obchodu